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March 9, 1983

Mr. Roy Rutland, III
Assistant City Attorney
City of Austin
P. O, Box 1088
Austin, Texas 78767-8828
Election Law Opinion JWF=-1
Re: An independent candi-
date's applicaticn for a
place on the kallot in a
home rule city.

Dear Mr. Rutland:

In your letter of February 24, 1983, you asked if the
provisions of V.A.T.S. Election Code, art. 13.53, prevail
over conflicting provisions of the city charter of Austin.

This official election law opinion 1s rendered by me as
chief election officer of the state in accordance with
V.A.T.5. Election Code, art. 1.03, subd. 1.

Article 13.53 applies tc the nomination of independent
candidates in municipal elections and provides two methods
by which such candidates may have thelir names printed on the
ballot, Article 13.53, by its terms, applies to all cities
and does not distinguish between non-partisan elections and
elections where scome candidates are party nominees.

The first methed provided by art. 13.53 requires an applica-
tion signed by qualified voters equalling five percent of
the entire vote cast for mayor in the previous municipal
election or hy 2% qualified voters whichever is less. Such
application must be accompanied by the written consent of
the candidate.

A city charter or ordinance may not contain any provision
which is inconsistent with the general laws of the state.
Vernon's Ann, Tex, Const, Art XI, §5, V.A.T.5. art. 1165,
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It is the opinion of this office that V.,A.T.S. Election
Code, art. 13.53, prevails over any provision of the city
charter of Austin or any ordinance of the City of Austin to
the extent of any conflict. Therefore, the City of Austin
may not require more than 25 signatures on such an applica-
tion,

The second method provided by art. 13.53 requires a candi-
date to file a sworn application accompanied by such filing
fees as may be required by statute or charter.

Any candidate wishing to have his or her name printed on the
ballot has the option of following either of these two
procedures, I note in passing that, in either case, the
application must be filed with the mayor at least 30 days
prior to the election. Thus, 30 full days must elapse
between the day of filing the application and the day of the
election. (See Tex. Atty. Gen. Op. No. M-1118, 1972.)
Therefore, the last day for filing an application is the
31st day before the election. Any candidate who files a
proper application with the mayor before midnight of the
31st éay before the election has complied with the statute.

SUMMARY

v.A.T.S. Election Code, art. 13.53, provides two methods by
which an independent candidate may have his or her name
placed on the ballot in a municipal election. Art. 13.53
prevails over the provisions of any city charter or city
ordinance to the extent they conflict with art. 13,53.

Sincerely,

John W. Fainte
Secretary of State

Prepared by John Steiner
Assistant General Counsel for Elections
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