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Election Law Opinion DAD-59

Re: Concerning the interpre-
tation of V.A.T.S.
Election Code, art. 5.18d4
which governs change of
nane.

Dear Mr, Alecshire:

This opinion is in response to your inquiry of July 12,
1982,

Thigs cfficial electicn law opinion 1is renderecd by me as
chief election officer cf the state in accordance with
V.A.T.S. Election Code, art. 1.03, subd. 1.

You asked several questions pertaining to V.A.T.S. Electiocon
Code, art. 5.18d which governs the effect of a change of
name by a voter who requests that the new name appear in the
registration reccrds. Your questions were:

1. What proof is needed to accept a change of name?

2. May a woman use a hyphenated last name consisting of
her maiden name follecwed by her husbend's last name?

3. Is a voter registrar required to print a married
woman's maiden name or first initial of her maiden
name on the voter registration certificate rather
than her "given middle name?"

4. May a man use the maiden name of his wife as his
middle name?
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Article 5.184d states in part:

A registered voter who changes his name through mar-
riage or judgment of a court shall present his regis-
tration certificate -to the registrar, with a signed
request that his name be changed on the registration
records. The registrar shall make the necessary
changes on his records and issue a corrected certifi-
cate to the voter under his new name. The registrar
shall attach the request to the registrant's original
application.

It is clear from Article 5.184 that a voter may request that
his name be changed in the voter registration records only
if the new name results from marriage or court order,

V.A,T.S, Election Code, art. 5.13b, subd. 1(1) prescribes
the required information pertaining to the applicant's name
that must be printed by an applicant on his voter registra-
tion application. It states:

The applicant's first name, middle name (if any), and
surname. If the applicant is a married woman using her
husband's surname, she shall furnish her first name,
maiden name, and husband's surname.

The apparent intent of the Legislature in requiring a
married woman, using her husband's surname, to include herx
maiden name is to facilitate accurate record keeping by the
voter registrars and_ to prevent voter fraud and duplication
of voter records. An example of the administrative problems
that are avoided by the requirement that a married woman
include her maiden name is found through an examination of
V.A.T.5. Election Code, art. 5.18¢c which requires the proper
officials to furnish abstracts of death certificates, felony
convictions, or judgments of mental incompetency to the
voter registrar. The abstracts could list the maiden name
of the woman as it appears on her birth certificate, while
the voter registrar's records could list the woman under her
first name and husband's surname. It is this type of
administrative problem that art. 5.18d is designed to
prevent.

A married woman, therefore, must include her maiden name on
her voter registration application if at marriage she
adopted her husband's surname. A woman may, however,
reguest a change of name under Article 5.18d, supra, by
written request. Article 5.,13b requires a married woman to
provide her maiden name when registering to vote and, if
this information is provided, the voter registrar should
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incilude the maiden name on her voter registration certifi-
cate.

In addition, you asked if a married woman may register under
a hyphenated last name consisting of her maiden name fol-
lowed by her husband's surname. The identical issue raised
by your question was addressed in Tex. Atty. Gen. Op. No.
MW-225 (1980). It stated, in relevant part:

We believe that a woman may change her name by repute
at the time of her marriage to a hyphenated combinaticon
of her maiden name and her husband's surname, as long
as she uses that name consistently and ncn-fraudu-
lently. . . . She may register to vote under the
hyphenated surname which she has assumed.

A married woman who upon marriage assumed a hyphenated name
may, in accordance with Atty. Gen. Op. Nc. MW-225, register
to vote under her hyphenated nane.

You also asked whether a married man cculd list his wife's
maiden name as his middle name. Similar to the discussion
concerning married women, an example of the difficulty that
would arise if an individual could designate any middle name
is illustrated by art. 5.18c which requires the aforemen-
tioned abstracts of death, felony convictions, or judgments
of mental incompetency to be furnished to the voter regis-
trar. The abstracts required in art. 5.18c would contain
the legal name of the designated individual, as it appears
on his birth certificate, whereas the voter registrar's
record might show an individual with the same first and last
names but a different middle name. Pursuant to V.A.T.S.
Election Code, art. 1.03, subd. 1, the Secretary of State is
given the responsibility to "obtain and maintain uniformity
in the application, operation and interpretation of the
election laws." Accordingly, to avoeid the difficulty
illustrated above and other difficulties (i.e. voter fraud
and duplicate voter registration records) you are advised
+hat a man, married or single, must use the middle name
shown on his birth certificate when registering to vote.

Tf, however, by court order, the married man adopts his
wife's maiden name zs his own, such a change should be
reflected on his voter registration certificate.

while the question you ask may raise egual protection
issues, I specifically do not address those issues in this
opinicn.
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SUMMARY

A person whose name is changed as a result of marriage or a
court order mey change his name on his voter registration
records by making a written request to the voter registrar.

A married weman who is using her husband's surname must also
use her maiden name for purposes of voter registration and
that maiden name should appear in place of her middle name
on her voter registration certificate. A married women may,
however, register under a hyphenated last name which she has
assumed by repute at the time of marriage. Additionally, a
man, married or single, must use the middle name shown on
his birth certificate for purposes of voter registration.
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Request from Bill Aleshire, Austin, concerning the interpre-
tation of V.A.T.S. Election Ccde, art, 5.18d which governs

change of name.
SUMMARY

A person whose name is changed as a result of marriage or a
court order may change his name on his voter registration

records by making a written reguest to the voter registrar.

A married woman who is using her husband's surname must also
use her maiden namesfor purposes of voter registration and
that maiden name should appear in place ©of her middle name
on her voter registration certificate., A married woman may,
however, register under a hyphenated last name which she has
assumed by repute at the time of marriage. Additiocnally, a
man, married or single, must use the middle name shown on

his birth certificate for purposes of voter registration.



