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Thic opinion iz randevew Lr roso: CoRC R TUS Avouniiny ol
august 6, 1oge,

This cfficiel election law oplinion iz rendered by ne as
chief election officer of the state in accordance wiih
V.A.T.S. Election Code arit. 1.03, =zubd. 1.

In your letter, you asked whether the condidete receiving
the second highest number of vetes in a general primary
election would have a right te be named as the parcy's

neminee 1f Lt iIs determined aiter the general primary
election that the candidate who received the party's nomi-
nation was ineligible to run in that election. The answer
to this guestion is no. V.A.T.S. Election Code, Art. 1.05,
Subd. 4 provides that votes cast for an ineligible candidate
shall be taken into account in determing whether any other
candidate received the necessary vote for nomination or
election. If an ineligible ceandidate received the party's
nemination at the general »nrimary clection, the candidate
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receiving the second highest number of votes would not have
had sufficient votes for the nomination. The approprlate
party executive committee wculd fill the vacancy by nomi-
nation as provided in Arts. 8.22 and 13.56. See Flection
Law Opinion DAD-46 for further discussion.

You also asked whether a winning candidate in a general
primary election who 1s later determined to have been
ineligible to run in that election, may be selected by the
approPrlate executive committee as the party's substitute
nominee if: (1) the person resigns as the party's elected
nominee; and (2) the person meets all of the eligibility
requirements for selection as a candidate for the office at
the time of the executive committee's selection. The answer
to this gquestion is yes.

The Election Code does not specifically state when the

eligibility of a substitute nominee is to be determined,

however, an alﬂ ogv can be drawn betwecen being appointed a

substitute nconu 1 f£iling for an app}icatiop for a place
[

in the gsner l In both instarcess the
candidate is seeiin ] hallet Dlection Low
Oplinicn DED- 40. Sfﬁ,c, 5?C 2.W.2d 593
{Ciwv, App. : \r)'nclu,* . i
pilivy =o ;

time of oh

determing

SUMMALRY

A candidate recelving the secord highesit number of veotes in
a gensral primary election does nct heve & righi tc be named
as the party's nomines if it is determined after +the general
primary election that the candidate nominated irn the elec-
tion was ineligible to run in that election.

If an lnellglbie candidate runs in the general primary
election and wins, but subsequently resigns, he may be
selected as his party's nominee if at the time of his
selection he meets all the eligibility reguirements to be a
candidate for the office.
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