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bBear Governor Clements:

This opinion is rendered in response to your inquiry of
June 2%, 1932.

This official election law opinion is rendered by me as
chief election officer of the State in accordance with Tex.
Elec. Code Ann. art. 1.03, subd. 1 (Vernon Supp. 1982).

Your first question asked the length of term for a Harris
Cecunty state district judge appointed on June 17, 1982 as a
justice of the Supreme Court of Texas to fill a vacancy
created by the death ©of the previcus justice on June 10,
1982. As a subsidiary gquestion you ask whether an unexpired
term would exist between certification of the elected
candidate on November 2, 1982 and January 1, 1983, and if
80, would the unexpired term be subject to Tex. Elec. Code
Ann. art. 13.12(a) (Vernon Supp. 1982}. See Tex. Rev. Civ.
Stat. Ann. art. 1715 (Vernon Supp. 1982). Tex. Const. art.
V, § 28 (Vernon Supp. 1982) states:
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"Vacancies in the cffice of judges of the Supreme
Court. . .shall be filled by the Govarnor until the
next succeeding General Election. . . .

Since the individual appointed to f£ill the vacancy on the
Supreme Court serves until the "next succeeding General
Election. . .", it becomes necessary to ascertain when the
individual elected at the general election will be gualified
to assume the duties of his office.

Tex. Const. art. XVI, § 17 (Vernon 1969) provides that "All
officers within this state shall centinue to pexriorm the
duties of their offices until their successors shall be duly
cgualified."™ See al;@ Tex., Rev. Civ. Stets. Ann. art. 18
{(Vernoa 1969). ‘o determines when an individual elected +to a
statewide offic: ig guzliiied to assume the duties of that
office, roferenca nusi be made to Tex. Rev. Civ, Stat. Ann.
art., 17 (Vernon 13569%). It provides:

"The regular terms of office for all elective state,
district, county and precinct offices of the State of
Texas, excepting the offices of Governor, Lieutenant
Governor, State Senator, and State Representative,
shall begin on the first day of January next following
the general election at which said respective offices
are regularly filled, and those who are elected to
reqular terms shall qualify and assume the duties of
their respective offices on the first day of January
following their election, or as soon thereafter as
possible." (Emphasis added.)

The newly elected Supreme Court judge would be entitled to
enter upon the duties of his office on January 1, 1983 under
the provigions of art. 17, Texas Revised Civil Statutes.

See Ex Parte Sanders, 147 Tex. 248, 215 S§.W.2d 325 {(1948),
Spears v. Davis, 389 5.W.2d 921 (Tex. 1966). The provisions
of Tex. Elec. Code Ann, art. 13.12a which govern nomination
and election to unexpired terms do not apply in this
instance since there is no unexpired term between the
November Z, 1982 general election and January 1, 1983. 1in
Tex. Att'y Cen. Op. No. M-742 (1970} it was held that no
vacancy existed between the date of certification of the
winner of a Justice of the Peace race at the general
election on November 3, 1970 and January 1, 1971 when the
elected Justice of the Peace could assume the duties of
office under Article 17, Texas Revised Civil Statutes. In
support of its holding A.G. Op. No. M-742 cited State v.
Jordan, 28, S.W.2d 921 (Tex. Civ. App.--Amarillo 1930, error
dism.). In State v, Jordan at page 923, the Court in
discussing Article 16, § 17, Texas Constitution and Article
18, Texas Revised Civil Statutes, stated:
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These provisions are held to be mandatory and have the
effect of continuing the officer as such in office with
all the powers incident thereto until his successor has
duly gualified, to the end that there should be no
vacancy in any office and the functions of government
should not cease.

Accordingly, the district judge appointed on June 17, 1982
to fill the vacancy on the Supreme Court will continue to
perform the duties of that office until January 1, 1983 when
the individual elected at the November, 1982, General
Electicon will be qualified to assume the duties of his
office.

Your seccnd question asked whether the newly-appointed
Supreme Court justice may remain on the November general
election ballct z2s a candidate for a state district
judgeship. The answer Lo your question is ves. There 1s no
azpplicable prevision in the Texas Zlection Code, Texas
Constitution, or Teoas Revised Civil Statutes which would
mandate the individuai's name being removed from the general
election ballot bhecause he has been appointed to fill a
vacancy on the Supreme Court of Texas, Additionally vou
asked, if the answer to the guestion of whether the newly
appointed Supreme Court justice could remain on the general
election ballot is answered in the affirmative, then at what
time may the individual assume the duties of the state
district judge's office if elected.

Reference is made to the first gquestion vou asked in this
election law opinion where it was determined that the newly
appointed Supreme Court justice may serve until January 1,
1983 when his successor will be duly qualified to assume the
duties of that office. Additionally, individuals elected to
full terms as state district judges at the general election
are subject to the provisions of Article 17, Texas Revised
Civil Statutes and may not enter into the duties of office
until "the first day of January next following the general
election at which said respective offices are regularly
filled." The appointee to the Supreme Ccurt, therefore,
would continue in office until January 1, 1983 at which time
he would assume the duties of state district judge if he is
elected to that office.

SUMMARY

A state district judge appointed on June 17, 1982 to fill a
vacancy on the Supreme Court of Texas created by the death
of the previcus officeholder on June 10, 1982 may serve
until January 1, 1983. Additionally, there is no unexpired
term and/or vacancy between the November 2, 1982 general
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election and January 1, 1983 which would be subject to the
provisions of Article 13.12a, Texas Election Code, which
govern nomination and election to unexpired terms.

There is no provision in the Texas Constitution, Texas
Revised Civil Statutes, or Texas Election Code that would
require that the name of the Supreme Court appointee,
because of his appointment, be removed from the gencral
election ballot as a candidate for & state district

judgeship. Tha Supreme Couri appointee, therefore, may
remain on the Hovember general eloction ballot as .a
canclcate for state district judge and if elecited he may

assume the duties oif that office or January 1, 1983.
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